Eksplosive raserianfall er en av de mest plagsomme utfordringene forbundet med Tourettes syndrom.
Typisk for disse anfallene er at de kommer plutselig og tilsynelatende uten noen, eller svært liten, form for provokasjon, og at de oppleves som ukontrollerbart sinne (1). De som har slike anfall, beskriver dem som ukontrollerbare, uønskede og plagsomme. Dette må ikke forveksles med atferdsforstyrrelser som Opposisjons- eller trassforstyrrelse (ODD) eller Alvorlig atferdsforstyrrelse (CD).
Ukontrollerte raserianfall forekommer hos omtrent 1/3 av dem med TS (2, 3).
Dette bedrer seg vanligvis over tid, selv om atferden sjelden blir helt borte, og kan fortsette i voksen alder. Mange voksne har imidlertid funnet metoder for å dempe eller redusere hyppigheten av utbruddene. Vi vet lite om kjønnsforskjeller, men noen studier peker mot at dette kan være mer vanlig hos menn enn kvinner.
Kjennetegn:
1) Under et anfall føler han/hun seg helt ute av stand til å motstå eller kontrollere sinnet. Utbruddene er en vedvarende kilde til fortvilelse og forlegenhet. Mindreårige har liten eller ingen kontroll over anfallene. Verbale eller fysiske angrep, til og med rasering av inventar, kan være resultatet av et slikt anfall.
2) Det som utløste anfallet, står overhodet ikke i forhold til raseriets intensitet og den aggresjonen det gis uttrykk for. Et barn kan for eksempel stille et spørsmål og uten påviselig grunn reagere eksplosivt dersom svaret ikke er overensstemmende med det han/hun forventer.
3) Anfallet utløses brått og gjerne helt uforutsigbart. Noen sier de opplever en intens indre spenning umiddelbart før de eksploderer (kanskje bare i noen få sekunder), etterfulgt av en fysisk lettelse når anfallet er over. Etterpå angrer de og ser at atferden var irrasjonell.
4) Anfallene er ikke karakteristiske for personen. Disse menneskene beskrives gjerne som omsorgsfulle og kjærlige. Etter et anfall er det typisk at de sier at de angrer, føler seg flaue, hjelpeløse og forvirret.
(I motsetning til personer med asosiale trekk som sjelden eller aldri viser anger etter et aggressivt utbrudd).
5) De fleste normale diskusjoner eller krangler som fører til at man reagerer med sinne kjennetegnes ved at aggresjonen øker før utbruddet kommer. Når det gjelder eksplosivt raseri, er det ingen gradvis opptrapping av sinnet og reaksjonen kommer nesten umiddelbart.
6) Anfallene kan forekomme flere ganger om dagen, flere ganger i uken eller sjeldnere. Det synes som om hyppigheten er varierende, de kommer og går i stor grad på samme måte (men ikke nødvendigvis på samme tid) som tics og tvangssymptomer.
Det er mer sannsynlig at anfallene forekommer hjemme eller når man er sammen med familien, enn at de oppstår i andre sosiale situasjoner, men kan også oppstå hvor som helst. Som oftest er det et bestemt familiemedlem som er angrepsmålet, ofte mor eller ektefelle. Anfallene har også en tendens til å komme når vedkommende er trett eller syk.
Det er foreløpig uklart hvorfor tilstander som ADHD og OCD gjør at noen mennesker med TS er disponert for å få slike anfall (4, 5, 6). TS er en tilstand der impulshemming er et problem. Det vil si at personer med TS ikke alltid kan hemme eller regulere motoriske impulser som kommer fra hjernens dypere lag.
Tics er impulser de fleste mennesker vanligvis kan forhindre automatisk og ubevisst.
Forbigående tics i barndommen er mest sannsynlig en følge av at nervesystemet fortsatt er under utvikling. Etterhvert som hjernen modnes utvikles også vår evne til å regulere følelser. Evnen til å utsette umiddelbar behovstilfredstillelse og å kontrollere impulser øker etterhvert som vi blir eldre. På denne bakgrunn virker det logisk at personer som har ADHD og/eller OCD i tillegg til symptomer på TS, kan være mer i faresonen når det gjelder å ha problemer med å kontrollere impulsivt sinne.
De som har slike anfall kan ofte bli usikre i sosiale situasjoner og i stor grad hemmet sammen med jevnaldrende. Voksne i disse barnas nærmiljø reagerer nesten alltid negativt. Fordi den ekstreme atferden fremkaller sinne, frustrasjon, hjelpeløshet og håpløshet fra omgivelsene, blir et negativt selvbilde altfor ofte forsterket.
Raserianfall blir enda verre når barnet blir eldre og representerer en større fysisk trussel. Forståelig nok er andre mennesker også mindre tolerante med en rasende tenåring enn en rasende femåring.
Det er ikke mye som kan gjøres for å stoppe et anfall. Er det først i gang, virker det som om det har et fast forløp, og man er ikke mottagelig for tilsnakk, trusler eller annen form for påvirkning. Det er ikke tilrådelig å følge etter vedkommende, da dette kan forverre anfallet. Det beste er vanligvis å la anfallet gå sin gang. Man må allikevel gripe inn dersom barnet skader seg selv eller andre. Da kan en forsøke å hjelpe barnet ut av situasjonen ved å avlede barnet.
Slike raserianfall oppstår sjelden ved "ren" TS. Personer som har symptomer på ADHD og/ eller OCD, angst og depresjon i tillegg til TS er mest utsatt for å få slike eksplosive raserianfall. Kraftige tics og tidlig debut av tics kan også ha betydning for sannsynligheten for raseriutbrudd. Flere av de komorbide tilstandene som ofte ses sammen med TS er i seg selv assosiert med aggressive utbrudd.
Å diagnostisere og behandle ledsagertilstander ved TS som depresjon, ADHD og OCD, er av stor betydning for å kunne kontrollere atferden. I de fleste tilfellene kan anfallenes hyppighet og varighet reduseres betraktelig. Visse former for atferdsterapi kan også være gunstig.
Referanser:
1. DSM-5. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. American Psychiatric Association, 2013.
2. Kessler, R.C. et al. The prevalence and corelates of DSM-IV intermittent explosive disorder in the National Comorbidity Survey Replication. Archives of General Psychiatry. 2006.
3. Budman, C.L. et al. Fits, Tantrums, and Rages in TS and related Dirorders. Curr Dev Disord Rep. 2015.
4. Robertson, M.M. et al. Gilles de la Tourette syndrome and disruptive behavior disorders: prevalence, associations, and explanation of the relationships. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2015.
5. Sukhodolsky, D.G. et al. Disruptive behavior in children with Tourette´s syndrome: association with ADHD comorbidity, tic severity, and functional impairment. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2003.
6. Roessner, V. et al. Developmental psychopathology of children and adolescents with Tourette syndrome - impact of ADHD. European Child and Adolescent Psychiatry. 2007.
Sist oppdatert: 2021